פיקוח על מיופה כוח לאחר הפעלת ייפוי כוח מתמשך הוא צעד חשוב שנועד לוודא שמיופה הכוח פועל בהתאם להנחיות הממנה, לטובתו וללא ניצול לרעה. המחוקק העניק מספק כלים ואפשרויות לפיקוח על פעולותיו של מיופה הכוח, תוך שמירה על איזון בין מתן סמכויות למיופה הכוח לבין הגנה על הממנה.
כיצד לפקח על מיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך?
לפי עו"ד מימון פאר אשר עוסק בנושא של עריכה והפקדה של ייפוי כוח מתמשך, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כדי להבטיח כי מיופה הכוח יפעל בהתאם לרצונותיו של הממנה ולכללי החוק:
- מינוי מספר מיופי כוח – מינוי שני מיופי כוח או יותר יכול ליצור מנגנון של איזונים ובלמים, ולמנוע מצב בו אדם אחד מקבל החלטות באופן חד-צדדי.
- קביעת "אדם מיודע" – הממנה יכול לקבוע במסגרת ייפוי הכוח אדם או מספר אנשים ("אדם מיודע") שיקבלו עדכונים על פעולות מיופה הכוח. מיופה הכוח מחויב לדווח לאדם המיודע על החלטות או פעולות שהוא מבצע, כפי שהוגדר במסמך ייפוי הכוח.
- הנחיות מקדימות במינוי ייפוי הכוח – הממנה יכול להוסיף הוראות מפורטות ומוגדרות שמחייבות את מיופה הכוח לדווח על פעולותיו. ככל שההנחיות שהממנה מגדיר למיופה הכוח ברורות ומפורטות יותר, כך יהיה קל יותר לבדוק אם הוא פועל בהתאם להן. לדוגמא, הגשת דוחות שנתיים, קבלת אישור על עסקאות מסוימות או דיווח שוטף לממנה (אם הוא עדיין כשיר באופן חלקי) או לאדם מיודע.
- פיקוח על ידי האפוטרופוס הכללי – האפוטרופוס הכללי רשאי לבקר ולפקח על פעולות מיופה הכוח במקרה שעולה חשש לניצול או לפגיעה בזכויות הממנה. במקרי קיצון, ניתן להגיש תלונה לאפוטרופוס הכללי במקרה של חשד לניהול לא תקין מצד מיופה הכוח.
- ביקורת של בני משפחה או גורמים קרובים – בני משפחה יכולים לעקוב באופן לא פורמלי על התנהלות מיופה הכוח ולוודא שההחלטות משרתות את טובת הממנה.
חשוב לזכור כי למרות כל המאמצים, קשה להבטיח פיקוח מלא על פעולותיו של מיופה כוח. לכן, מומלץ לבחור מיופה כוח שאפשר לסמוך עליו באופן מלא, בעל ניסיון בניהול כספים או בעניינים משפטיים ובעל יכולת טובה לקבל החלטות מורכבות בכל אחד מהתחומים בהם עוסק ייפוי הכוח (אישיים, רכושיים ורפואיים).
מה ניתן לעשות במקרה של חשש לניצול לרעה של ייפוי כוח מתמשך?
אם עולה חשש לפעולה לא תקינה או לניצול לרעה מצד מיופה הכוח, ניתן לפעול לביטול ייפוי כוח מתמשך על ידי פנייה לשומרי הסף הבאים:
- פנייה לאפוטרופוס הכללי – כל אדם המעורב בענייני הממנה (בני משפחה או אדם מיודע) יכול להגיש תלונה לאפוטרופוס הכללי, אשר יחקור את המקרה.
- פנייה אל בית המשפט – במקרים חמורים, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לבטל את ייפוי הכוח המתמשך, להחליף את מיופה הכוח או למנות אפוטרופוס בלתי תלוי במקום. אם מיופה הכוח פועל שלא בהתאם להנחיות הממנה או בניגוד לחוק, בית המשפט עשוי לפסול את ייפוי הכוח ולנקוט בצעדים משפטיים אחרים בהתאם לסיטואציה.
לסיכום, פיקוח על מיופה כוח הוא נושא מורכב הדורש תכנון מראש, בחירה נבונה של מיופה כוח ושמירה על קשר. לעיתים קרובות, על ידי נקיטת הצעדים המתאימים, ניתן להגביר את הסיכוי שמיופה הכוח יבצע את תפקידו נאמנה ויטפל בענייניו של הממנה בצורה הטובה ביותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם מימון פאר – עורך דין ייפוי כוח מתמשך אשר מעניק שירות משפטי עד הבית.