נהיגה בשכרות מסכנת את הנהג, יושבי הרכב שלו, הולכי רגל ונהגים אחרים בכביש. מכיוון שמדובר בסכנה כה גבוהה לתאונה שעלולה להיות קטלנית, יש החמרה בהיקף האכיפה שמבצעת משטרת ישראל בשנים האחרונות וגם הענישה הוחמרה.
אחת הסכנות הגדולות ביותר הן של נהיגה בשכרות. כאשר שותים אלכוהול בכמות מעל המותר על פי חוק, זמן התגובה נמוך יותר, הערנות יורדת וגם יש יותר סיכוי לאיבוד התמצאות. דבר זה מוביל לא פעם לתאונות קטלניות ואת זה משטרת ישראל מעוניינת למנוע.
המאבק נגד נהיגה בשכרות הובילה בעשור האחרון להגברה משמעותית של האכיפה שמבוצעת על ידי משטרת ישראל, בעיקר בשעות הלילה, בסופי שבוע ובקרבת אזורי פנאי ובילוי של צעירים (מועדונים וברים).
במקומות הללו מבצעת המשטרה בדיקות נהיגה בשכרות לנהגים באמצעות ינשוף ואם הנהג נמצא חיובי עם נתונים שמוגדרים בתור נהיגה בשכרות מבחינה חוקית, הרישיון שלו יישלל אוטומטית למשך 30 יום והוא גם יועמד לדין.
הרף עבור נהג רגיל הוא 240 מיליגרם אלכוהול בכל ליטר אוויר ואילו לנהגים מקצועיים, צעירים וחדשים הרף הוא 50 מיליגרם בלבד. על כן כדאי להיזהר ולא לשתות לפני שעולים להגה.
מהו העונש על נהיגה בשכרות?
המחוקק מעוניין ליצור הרתעה בקרב הנהגים לא רק באמצעות אכיפה מוגברת אלא גם על ידי ענישה חמורה יותר ביחס לעבר. העונש למי שנתפס נוהג בשכרות הוא שלילת רישיון נהיגה לשנתיים ורישום של 10 נקודות. במידה והנהג נתפס מבצע את העבירה בפעם השנייה בתוך שנה אחת הוא יזכה לעונש של שלילת רישיון ל 4 שנים.
כאן המקום לציין שההתייחסות לנהגים צעירים, חדשים או מקצועיים אף חמורה יותר. מכיוון שמצבים של נהיגה בשכרות בקרב בני נוער וצעירים נפוצה יחסית יותר מאשר בקרב אוכלוסייה מבוגרת יותר, לא רק שהמינון של שתיה חריפה נמוך יותר להגדרת נהיגה בשכרות, אלא גם הענישה במקרה זה מובילה לכך שנהג חדש יידרש לעבור מבחן מעשי ועיוני מחדש כדי להחזיר את הרישיון שלו.
מה החשיבות של עורך דין תעבורה במקרה של נהיגה בשכרות?
כפי שניתן להבין יש שני שלבים שעורכי דין לתעבורה נותנים עליהם את הדעת במקרים הללו. יש את שלב האכיפה בו הם יכולים לנסות ולמצוא טעויות בהליך הבדיקה או בתקינות המכשיר בו נבדק הלקוח שלכם ומכאן הדרך לביטול האשמה תהיה קצרה, ויש את השלב בו ניתן לנסות ולהפחית את היקף הענישה של הלקוח, להמיר חלק ממנו לענישה על תנאי או אפילו לשנות את כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים שמובילה לענישה הרבה יותר מקלה, לפחות בעבירה של פעם ראשונה.
כמו כן במקרים מורכבים יותר של תאונה עקב נהיגה בשכרות, בעיקר אם מדובר על נהג נורמטיבי ללא עבר מורכב של עבירות תנועה, מהירות או שכרות, ייתכן מאוד והנהג ייעצר על ידי המשטרה. במקרים כלאו עורך דין תעבורה יכול לדאוג עבורו לקבל שחרור בערבות ולא להישאר בבית המעצר עם עצירים מסוכנים יותר.
הערה חשובה לפני סיום – לא לסרב לבדיקת ינשוף אלא אם יש סיבה מאוד טובה לכך. סירוב הוא כהודאה באשמה מבחינת בית הדין ויהיה קשה לאחר מכן לעזור לנאשם או לערער על בדיקה והתנהלות המשטרה שכלל לא היו למעט העצירה עצמה והבקשה לבדוק את הנהג.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין לענייני תעבורה בחיפה, אשר מייצג חשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות תנועה בפריסה ארצית.